Tartasi dėl tolimesnių veiksmų

2015-12-17

Gruodžio 16 d. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas dalyvavo švietimo profesinių sąjungų pirmininkų  susitikime, kuriame buvo svarstomas tolimesnis veiksmų planas.

LŠDPS, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos, Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos, Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos, Krikščioniškosios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovai nutarė, kad tolimesni streikai neišvengiami.

Tiesa, Lietuvos švietimo profesinė sąjunga, Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga (LMPS), Krikščioniškoji švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (KŠDPS) siūlė grįžti į derybas dėl švietimo šakos kolektyvinės sutarties ir siūlyti streiko reikalavimus įtraukti į sutartį. LMPS ir KŠDPS bendrame savo tarybų posėdyje buvo nutarusios, kad jeigu minėtam pasiūlymui nebūtų pritarta, reikalauti, kad ŠMM per 14 kalendorinių dienų raštu pateiktų savo variantą, kaip įvykdys įspėjamojo streiko reikalavimus. Jei atsakymai profesinių sąjungų netenkintų, arba jų iš viso nebūtų, tada esą reiktų pradėti ruoštis terminuotam streikui.

Tačiau tam pasipriešino Lietuvos švietimo įstaigų profesinė sąjunga ir LŠDPS teigdamos, kad apie „grįžimą“ į derybas negali būti ir kalbos, kadangi streikas ir vyko dėl to, jog susitarti nepavyko. LŠDPS pirmininko teigimu, nepasiekus norimo rezultato įspėjamuoju streiku, reikia rengtis neterminuotiems streikams.

Sausio 7 d. LŠDPS šaukia Koordinavimo tarybos posėdį, kuriame ir bus priimamas sprendimas dėl tolimesnių streikų pobūdžio ir datų. Tą dieną planuojamas ir bendras švietimo profesinių sąjungų tarybų susitikimas. 

Profesinių sąjungų reikalavimai REIKALAVIMAI