Aiškėja pedagogų darbo apmokėjimo reglamentavimas

2017-01-12

alt

Sausio 12 d. Seime buvo tęsiamas Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo projekto priėmimas. Kaip žinoma, šiame teisės akte (5 priedas) reglamentuojamas ir pedagogų darbo apmokėjimas.

Nors biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokestis bus sudaromas iš pastoviosios ir kintamosios (už darbo rezultatus) darbo užmokesčio dalies, mokytojams bus taikoma išimtis: jie gaus bendrą pareiginę algą. Dėl to darbo užmokestis jiems nemažės.

Atlyginimas bus skaičiuojamas, koeficientą dauginant iš pareiginės bazinės algos dydžio (130,5 euro). Ateityje šis dydis turėtų būti nustatomas nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje.

Projektą pristatinėjusio T. Tomilino teigimu, vadinamosios koeficientų žirklės lieka tokios, kokios yra dabar. Truputį pakelta apatinė „žirklių“ riba, tai yra mažiausiai uždirbantiems mokytojams šiek tiek didės atlyginimai, tam įtraukti papildomi 17 mln. eurų. Anot parlamentaro, nuo kitų metų pradžios turėtų startuoti mokytojų etatinio darbo apmokėjimo sistema.

Seimas skuba, nes iki šiol „biudžetininkų“ algos mokėtos remiantis Vyriausybės nutarimu, kuris nuo sausio jau nebegalioja. Mat Konstitucinis Teismas konstatavo, kad pagal darbo sutartis valstybės ir savivaldybių įstaigose, įmonėse dirbančių asmenų darbo užmokestis nuo šių metų sausio 1 d. turi būti nustatomas įstatymu.

Įstatymo priėmimas numatytas sausio 17 d., o jis įsigalioti turėtų nuo vasario 1 d.  

LŠDPS inf.