LŠDPS remia Lenkijos profsąjungų reikalavimus

2013-09-10

Rugsėjo 11-14 dienomis trys Lenkijos profesinių sąjungų centrai rengia protesto akcijas prieš darbo santykių liberalizavimą. Profsąjungos „Solidarność“ Švietimo sektorius dalyvauja protesto dienose keldami savo reikalavimus.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga palaiko ir remia kolegų iš Lenkijos protestą prieš švietimo darbuotojų darbo sąlygų bloginimą. Rugsėjo 9 d. LŠDPS pirmininko Andriaus Navicko pasirašytas palaikymo laiškas išsiųstas „Solidarność” nacionalinio švietimo ir mokslo sektoriaus prezidentui Ryszard Proksa.

Kolegos iš Lenkijos informuoja, kad šiuo metu šalyje švietimo situacija yra dramatiška.  Jau yra atleista apie 10 tūkst. mokytojų. Tuo tarpu Lenkijos vyriausybė rengiasi sumažinti mokymo valandų skaičių; Švietimo ir mokslo ministerija planuoja pakeisti Mokytojų chartiją, kuri reguliuoja visus išsilavinimo ir darbo klausimus.

Be kita ko, ketinama sumažinti nedarbingumo ir švenčių dienų, pakeisti mokytojų atlyginimo ir skatinimo sistemą. „Mes negalime leisti, kad mūsų vyriausybė ir toliau blogintų darbo ir mokymosi sąlygas lenkų mokyklose ir kitose švietimo įstaigose“, – teigiama R. Proksa laiške.

Švietimo sektoriaus profesinė sąjunga reikalauja: padidinti valstybės finansavimą švietimui,  sustabdyti mokyklų likvidavimą, sukurti švietimo standartus, sumažinti vietos valdžios institucijų savivalę, nustatyti švietimo subsidijavimą ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, visus mokytojus įtraukti į Mokytojų chartiją.

Visos Lenkijos profesinės sąjungos reikalauja:

• pakeisti referendumo rengimo įstatymą taip, kad pakaktų 500 000 piliečių parašų tam, kad būtų organizuojamas referendumas.

• atšaukti darbo kodekso pataisas, kurios numato įteisinti vadinamąjį lankstų darbo grafiką, kai nebūtų mokama už darbo viršvalandžius, suminė darbo apskaita leistų dirbti po 12 valandų kasdien pusę metų.

• sutrumpinti pensinį amžių darbuotojams, dirbantiems ypatingomis, kenksmingomis, pavojingomis sąlygomis;

• priimti įstatymą, kuris ribotų terminuotų darbo sutarčių taikymą;

• garantuoti teisę į mokslą bei užtikrinti švietimo įstaigų finansavimą iš valstybės biudžeto;

• priimti įstatymus, kurie suteiktų tam tikras mokestines lengvatas įmonėms, kurios esant sudėtingai situacijai (prastovoms ir t.t.) neatleidžia darbuotojų;

• didinti minimalų mėnesio atlyginimą.

Remtasi lps.lt inf.