Europarlamentarams daromas spaudimas dėl CETA

2017-02-14

alt

Vasario 15 d. Europos parlamente bus balsuojama dėl Kanados–ES laisvosios prekybos susitarimo CETA. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) kreipėsi į Lietuvoje išrinktus europarlamentarus ragindama nepritarti šiam susitarimui, „nes CETA — grėsmė demokratijai, aplinkai, viešosioms paslaugoms ir 90 mln. darbo vietų“.

Laiškuose EP nariams teigiama, jog LŠDPS nerimą kelia susitarime „užkoduotos“ grėsmės švietimo sistemai, o Lietuvai derybose dėl CETA atstovavę pareigūnai nepareikalavo nacionalinių išlygų jautriausioms sritims: sveikatos priežiūrai, švietimui, vandens ir energijos tiekimui/skirstymui, vaistams.

Parlamentarams primenama, jog dėl grėsmių švietimui yra įspėjusi ir Tarptautinė švietimo profesinių sąjungų organizacija EI – Education International (Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga yra jos narė). „CETA susitarime numatomi reikšmingi įsipareigojimai privačioms paslaugoms švietimo srityje. ES šalys narės šiuo susitarimu atveria duris užsienio pelno siekiančioms įmonėms, veikiančioms švietimo srityje, ir suteikia naujų, iki tol neregėtų teisių privatiems investuotojams“, – teigiama kreipimesi.

Tam, kad CETA susitarimas įsigaliotų, reikalingas jo ratifikavimas ES šalių ir regionų parlamentuose, tačiau nepaisant to, pritarimas jam Europos Parlamente leis CETA įsigalioti „preliminariai“. LŠDPS prašo europarlamentarų vasario 15 d. balsuoti atsakingai ir žada įsidėmėti jų pasirinkimą.

Apie CETA grėsmes švietimui

Nuotr.: sausio 21 d. protestas prieš CETA Vilniuje.