Etatinio modelio kūrimas bus tęsiamas darbo grupėje (medžiaga)

2017-02-21

alt

Vasario 21 d. Švietimo ir mokslo ministerijoje įvyko dar vienas pasitarimas dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo. Švietimo profesinių sąjungų ir ministerijos atstovai sutarė, jog tolesnis darbas dėl modelio kūrimo vyks darbo grupėje, kurioje bus atstovaujama ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS).

Šiame posėdyje profesinių sąjungų atstovai išsakė daug naugąstavimų dėl etatinio darbo apmokėjimo modelio turinio. LŠDPS pirmininko pavaduotojos Erikos Leiputės-Stundžienės teigimu, mokytojams didžiausią nerimą kelia tai, kad įvedus etatinį darbo apmokėjimą jie negautų mažesnio atlyginimo, nei gauna dabar už 36 valandas per savaitę. Anot jos, naujam modeliui neskiriant papildomų lėšų, nėra prasmės jo kurti.

Laikinoji ŠMM Ekonomikos departamento direktorė Kristina Markelienė patikino, kad be reikalo nuogąstaujama dėl atlyginimų mažėjimo. Nors kol kas tvirtai yra žinoma tik tiek, kad atlyginimas susidės iš pastoviosios ir kintamosios dalies, tačiau bet kokiu atveju papildomų pinigų esą reikės. Pasak pareigūnės, suderintas modelis bus teikiamas politikams svarstyti, ir jie spręs, ar skirti lėšų, ar imtis kitų priemonių.

Pasak ŠMM Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktoriaus Aido Aldakausko, politikams šiuo metu svarbiau yra tai, kiek naujasis modelis kainuos. Norint į šį klausimą atsakyti esą reikalinga turėti tam tikrus rėmus, todėl į tai ir siekiama gilintis pirmiausia, o mokytojo darbo turinio klausimai lieka vėlesniam laikui. Nors jau dabar aišku, kad dėl to kils nemažai ginčų: pvz., profesinės sąjungos nesutinka su ŠMM, kad aukštą kvalifikaciją turintys mokytojai turėtų turėti mažiau kontaktinių valandų ir daugiau laiko skirti jaunesniems kolegoms.

Primename, jog sausio pradžioje su profesinių sąjungų atstovais susitikusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pageidavo, kad etatinio darbo apmokėjimo modelio projektas turėtų būti parengtas per „artimiausius kelis mėnesius“.

Visa ŠMM pateikta medžiaga, susijusi su etatinio darbo apmokėjimo modeliu.

LŠDPS inf.